
Kadın ve çocuklara yönelik şiddetin arttığına dikkat çeken Şahmaran Kadın Platformu, 2023 yılı şiddet raporunu Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nda (KESK) düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Platform üyesi Mizgincan Arsu, raporun platform ve platform bileşenlerine yapılan başvurular ve takip ettikleri vakaların verileriyle hazırlandığını belirtti. Raporda, 2023 yılında kadın ölümlerinin, taciz, tecavüz, çocuk istismarı ve kadın katliamlarının ciddi bir artış gösterdiği gözlemlendi. Arsu, kadına yönelik yargı tacizinin arttığını, gözaltı ve tutuklamaların çoğaldığını, cezaevlerinde tecridin derinleştiğini ve kadın katliamlarının kadın kırım boyutuna ulaştığını ifade etti. Ayrıca, kadınların asimilasyon ve özel savaş politikalarıyla mücadeleden uzaklaştırılmaya çalışıldığına ve toplumun tamamının biat etmeye zorlandığına vurgu yapıldı.
Raporun verilerine göre, kadınların yaşam haklarının ihlal edildiği ve şiddete maruz kaldığı belirtildi. İl genelinde en az 11 kadının şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiği, en az 43 kadının cinsel saldırıya uğradığı ve en az 5 kadının katledildiği tespit edildi. Katledilen kadınların çoğunlukla eşleri veya yakınları tarafından öldürüldüğü ve daha önce şiddet gördükleri halde uzaklaştırma kararlarının uygulanmadığı ortaya çıktı.
Raporda ayrıca, birçok çocuğun katledildiği, tacize ve tecavüze uğradığı, çocuk istismarının ev içinden eğitim alanlarına kadar yayıldığı bilgisi yer aldı. En az 270 çocuğun cinsel istismara uğradığı, en az 172 çocuğun istismar edildiği, en az 3 çocuğun doğum yaptığı ve en az 1 çocuğun evlendirilmeye zorlandığı tespit edildi.
Raporda ayrıca, adli sistemde çifte standartın olduğu belirtildi. Tecavüz girişiminde bulunan ve dolandıran bir kişinin tahliye edildiği, 4 çocuğu taciz eden bir kişinin adli kontrol şartıyla tahliye edildiği, bir kadını katleden bir kişiye verilen hapis cezasının indirimle yeniden başladığı ve katledilen bir kadının ailesi hakkında dava açıldığı bilgileri paylaşıldı.
Raporda ayrıca eğitim sistemi ve dile yönelik asimilasyon politikalarına da değinildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kadın ve erkek rollerini ayrıştıran, eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip ders kitapları hazırladığı ve erken yaşta evlilikleri olağan kabul ettiği vurgulandı. Ayrıca, eğitimde vakaların arttığı, sorunların yaşandığı ve öğrencilerin protesto etmesi sonucunda disiplin soruşturmaları açıldığı belirtildi.
Raporda son olarak,