
Irak’ta gerçekleşen İl Genel Meclis üyeleri seçimlerinin ardından ülkede güç dengeleri değişmeye başladı. İl Genel Meclis üyeleri seçimlerine katılım oranı yüzde 41 olarak gerçekleşti. Seçimlerde en çok oy alan parti ise Haşdi Şabi’nin siyasi uzantılarından oluşan Nebni İttifakı oldu.
Nebni İttifakı, Hadi El-Amiri’nin liderliğinde 43 sandalye kazandı. İkinci sırada ise İran’a yakın olan Kanun Devleti Koalisyonu 35 sandalye ile yer aldı. Ulusal Güçler Birliği 23, Takaddum Partisi 22 ve Egemenlik Koalisyonu ise 12 sandalye elde etti.
İl Genel Meclis üyeleri seçimlerinde en yüksek katılım oranı Kerkük’te yüzde 66 olarak belirlendi. En düşük katılım oranı ise yüzde 21 ile Bağdat’ta gerçekleşti. Salahaddin’de yüzde 59, Diyala’da yüzde 43 ve Musul’da yüzde 53 katılım sağlandı.
Kürt partileri arasında ise Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) başarı elde etti. YNK Kerkük’te 5, Diyala’da 1, Selahaddin’de 1 ve Musul’da 2 sandalye kazandı. Kurdistan Demokrat Partisi ise 2’si Kerkük, 4’ü Musul olmak üzere toplam 6 sandalye elde etti.
Türkiye’nin Kerkük’teki politikasının sonuçlara etkisi olduğu belirtiliyor. Türkmenlerin sadece 2 sandalye kazandığı seçimlerde Türkiye’nin politikası kaybetti. İran’a yakın olan Şii Araplar ve YNK ise zafer elde etti.
Kerkük’te vali seçimi için görüşmeler başlayacak. Ancak vali seçimi dış siyasete bağlı olarak şekillenecek. Türkiye, Kerkük Valiliğinin Kürtlerin eline geçmemesi için mücadele edecektir. Kürtler arasındaki bölünmüşlük ise vali seçiminde olumsuz etki yapacaktır.