
İran’da, kıyafet kurallarına uymayan kadınlar için yeni bir düzenleme önerisi ortaya çıktı. Bu öneriye göre, kadınlar “mobil mahkemelerde” yargılanabilecek. Nisan ve Mayıs tarihli belgelere göre, İran yargısı, kıyafet kurallarına uymayan kadınlar için alışveriş merkezleri gibi kamusal alanlarda “mobil mahkemeler” kurmayı düşünüyor. Ayrıca, okullardaki kadın öğrenciler Eğitim Bakanlığı’nın yaptırımlarına maruz kalabilirken, sanal medyada başörtüsü takmadıkları içerikleri paylaşan ünlüler de hapis cezası alabilir.
Bu belgeleri yayınlayan bir İran gazetesi, “çok gizli belgeleri açıklama” suçlamasıyla soruşturma altına alındı. Belgelerde yer alan düzenlemelerin bazıları, “Tesettür ve İffet Yasası” adı verilen yasaya dahil edildi. Bu yasa şu anda İran Anayasa Koruma Komitesi tarafından inceleniyor ve kabul edilirse yeni kurallar uygulanacak.
Eylül ayında, baş örtüsü takmadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra öldürülen Jîna Emînî’nin ölüm yıldönümüydü. Emînî’nin ölümünün ardından kadınlar, başörtülerini yakarak ve protesto eylemleri düzenleyerek tepki gösterdi.
Sızdırılan belgelere göre, İran İçişleri Bakanı Ahmet Vahidi, “İffet Yasası” Meclis’e sunulmadan önce kamusal alanlarda başlarını örtmeyen kadınları engellemek için bir dizi yönetmelik onayladı. Bu yönetmelikler, İran Devrim Muhafızları, istihbarat birimleri, polis ve askere yeni yetkiler verdi.
Yeni yönetmeliklere göre:
– Polis, başlarını açan kadın öğrencileri belgeleyerek Eğitim Bakanlığı’nın yaptırımlarını uygulayabilecek.
– Sanal medyada başlarını örtmeyen veya başörtüsü kullanmamaya teşvik eden ünlüler ve influencerlar “yozlaşmaya teşvikten” hapis cezası alabilir. Yetkililer, bu kişilere evlerine girerek elektronik cihazlarına el koyabilir.
– Başörtüsü kurallarına uymayan işyerleri, yetkililer tarafından mühürlenebilir veya kapatılabilir. İşyerlerinin başörtüsü kurallarına uymayan kadın müşterilere hizmet vermemesi beklenir ve işyerlerinin kolluk kuvvetlerini çağırması durumunda terk edilmeleri sağlanır.
– Geçen yılki protestolarda rol aldıkları için “günah yuvası” olarak görülen kafeler kapatılacak, özellikle okullar ve üniversitelerin yakınında bulunanlar.
– Başörtüsü takmamaya direnen kadınlara “yozlaşmaya teşvik” suçlaması yapılabilir.
– Saçı açık kadınları taşıyan motosikletlerin tespit edilebilmesi için ulusal bir motosiklet plaka veri merkezi kurulacak.
– İşyerlerinde kadın çalışanların saçlarını açmasına izin veren şirketler tespit edilecek.
Belgelerde yer alan bazı uygulamalar, kafelerin kapatılması ve saçı açık kadınları taşıyan araçların tespit edilmesi gibi önlemler halihazırda uygulanmaktadır. Belgelere göre, emniyet müdürlükleri, personelin bir kısmını “başını açan kadınları tespit etme ve uyarı” görevine ayırmaları konusunda yönlendirildi.