
İsrail’in savaş sırasındaki kısıtlamalarının Batı Şeria ekonomisine olumsuz etkileri vardır ve İsrail’in dayattığı kısıtlamalar Filistinliler için iş ve gelir kaybına yol açmaktadır.
Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarından sonra Batı Şeria, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın yanı sıra farklı bir abluka ile karşılaştı. İsrail, Filistin şehirleri arasındaki kontrol noktalarını kapattı, mal ve işçi akışını engelledi ve insanları mahsur bıraktı. BM’ye göre, 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te çoğunluğu İsrail ordusu tarafından olmak üzere 300’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusunun seyahat kısıtlamaları Batı Şeria ekonomisini ciddi şekilde etkiledi. Çatışmanın başlamasından bu yana İsrail, Batı Şeria’daki Filistinlilerin İsrail’e çalışmak için girmesine izin vermedi ve İsrailli Filistinli vatandaşların Batı Şeria’ya alışveriş için girmesini kısıtladı.
Filistinli ekonomist Nasr Abdul Karim, İsrail’de yaşayan Filistinlilerin yıllık yaklaşık 277 milyon dolar harcadığını ve önemli bir likidite kaynağı olduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail’in Filistin Yönetimi tarafından toplanan vergi gelirlerine el koyması mali sıkıntıyı daha da kötüleştirdi.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çatışmaların başlamasından bu yana Batı Şeria’da %32’lik bir istihdam kaybı (276.000 kişi) olduğunu bildirdi. ILO, Ekim ve Kasım aylarında aylık 500 milyon dolarlık bir ekonomik kayıp öngördü. Bu önlemler aynı zamanda on binlerce kişiyi istihdam eden Filistin Yönetimi’nin bordro yükümlülüklerini yerine getirmesini zorlaştırdı.
Ekonomist Abdul Karim, çatışmanın devam etmesi durumunda ekonomik sıkıntıların daha da kötüleşeceğini, bu durumun daha yüksek yoksulluk oranlarına, uluslararası insani yardım kuruluşları üzerindeki baskının artmasına ve Filistin Yönetimi üzerindeki mali baskıya yol açacağını tahmin ediyor.
Çatışma devam ettikçe, ekonomik etkiler derinleşmekte, geçim kaynakları için ciddi zorluklar yaratmakta ve bölgedeki insani krizi şiddetlendirmektedir.