
Pandemi sonrası iş piyasasında hızlı bir toparlanma görüldü ve 2021, önemli istifaların yaşandığı bir yıl olarak belirlendi. İş uzmanlarına göre, 2022 istihdam piyasası için verimli bir yıl olacakken, 2023’te enflasyon ve büyük teknoloji şirketlerinin iş gücünü azaltma gibi faktörler nedeniyle hafif bir yavaşlama yaşanabilir.
İş uzmanı Cömert, Türkiye’nin ekonomik koşullardan etkilendiğini ve Hollanda ve Almanya gibi ülkelerdeki durgunlukların iş piyasasına yansıdığını belirtti.
Cömert, Türkiye’deki iş piyasasında önemli bir zorluğun, şirketler arasındaki maaş artış sürelerindeki farklılıklar olduğunu vurguladı. Bu durum, çalışanlar için maaş artışları konusunda belirsizlik yaratmaktadır. Cömert, Avrupa’da maaş artışlarının genellikle enflasyon oranlarının altında olduğunu, ancak Türkiye’de enflasyonun üzerinde maaş artışları olduğunu ifade etti. Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin de piyasayı olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Cömert, insan kaynakları ve yönetici asistanlığı gibi rollerde en yüksek maaş artışlarının olduğunu belirtti. Farklı sektörlerdeki ortalama maaş artışının %28 ila %35 arasında değiştiğini, teknoloji sektörünün ise %30 civarında daha sağlam bir büyüme yaşadığını söyledi.
Teknoloji sektörünün kalifiye eleman bulmakta zorlandığını, oyun sektörünün ise daha küçük olduğunu belirten Cömert, imalat ve sanayi gibi sektörlerin daha az etkilendiğini ve turizm sektörünün ise enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle zorluklarla karşılaştığını ifade etti.
Yetenek Trendleri araştırmasına göre, işverenlere bağlılık azalmış durumda. Cömert, Avrupa’da maaş konularının ötesinde iş-yaşam dengesinin artan önemine dikkat çekti. Ancak Türkiye’de hala %52’sinin maaşa öncelik verdiğini belirtti.
Cömert, bireylerin yurt dışında kariyer yapmaya olan ilgisinin artmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Uluslararası ofislere başvurmanın yaygın olduğunu ve bu durumun yerel işletmeler için zorluk yarattığını ifade etti.
Geleceğe yönelik olarak Cömert, piyasa trendlerinin devam edeceğini öngördü. Serbest çalışma tercihinin artmasıyla birlikte geçici istihdam modellerine olan ilginin artacağını belirtti. Bu modelin Türkiye’de henüz yaygın olmasa da, 2023’ten sonra benimsenmesinin beklenildiğini ifade etti.