
Mardin, Mezopotamya Ovası’nda tarım faaliyetlerinin yapıldığı kentlerden biridir. Artuklu, Kızıltepe, Nusaybin ve Derik ilçeleri tarımsal üretimin önemli merkezleridir. Kentte 3 milyon dekar tarım arazisi bulunurken, bu arazilerin yüzde 70’i sulanabilir alanlardan oluşmaktadır. Tarım faaliyetleri genellikle buğday, mısır ve arpa ekimi ile yer altı sularıyla sulama üzerine kuruludur. Ancak sulama işlemi için elektrik enerjisine ihtiyaç duyulmaktadır.
Kentteki çiftçilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin (DEDAŞ) yüksek elektrik faturaları ve kestiği cezalardır. Yüksek maliyetler ve düşük taban ücretlerinin yanı sıra DEDAŞ’ın uygulamaları, son yıllarda birçok çiftçinin tarımı bırakmasına neden olmuştur. Tahminlere göre, son 5 yılda kent genelindeki 6 bin çiftçinin yaklaşık yüzde 15’i, yüksek elektrik faturaları ve cezalar nedeniyle ekim yapmayı bırakmıştır.
Bu durum, çiftçilerin arazilerini ekememesi ve köylülerin göç etmek zorunda kalması anlamına gelmektedir. Yukarıaydınlı köyü Gundik Maqso mezrasında yaşayan çiftçiler, elektrik kesintileri nedeniyle buğday, mısır, üzüm bağları ve zeytinliklerini sulayamamaktadır. İki yıldır elektrik kesintisi yaşayan İlham İlhami isimli çiftçi, arazisini ekememekte ve sulamak için su tankerleri kullanmaktadır. Çevredeki evlerin boşaldığını belirten İlhami, DEDAŞ’ın desteklemelere el koyduğunu ve borçlarının faizleriyle birlikte arttığını ifade etmektedir.
Hüseyin Ado isimli başka bir çiftçi ise, arazisini ekmemesine rağmen DEDAŞ tarafından yaklaşık 250 bin lira fatura çıkarıldığını belirtmektedir. Çiftçilerin yüksek maliyetler, düşük gelirler ve DEDAŞ’ın uygulamaları nedeniyle artık tarım yapamayacak duruma geldiğini dile getiren Ado, çiftçiliği bırakacaklarını söylemektedir.