
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Üyesi Xalid Îbrahîm, Hol kampında bulunan mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi gerektiğini ve sorumluluğun sadece Özerk Yönetim’e yüklenmemesi gerektiğini vurguladı. Fırat Haber Ajansı’na (ANF) yaptığı açıklamada Îbrahîm, DAİŞ ile mücadele konusunda Özerk Yönetimin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini, ancak uluslararası toplumun da bu konuda sorumlu olduğunu ve harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
2019 yılından bu yana DAİŞ’in coğrafi hakimiyetini kaybettiğini ancak bu zihniyeti canlandırmak isteyenlerle mücadelenin devam ettiğini söyleyen Xalid Îbrahîm, Kuzey ve Doğu Suriye’deki cezaevlerinde binlerce DAİŞ’li bulunduğunu ve Hol ile Roj kamplarında binlerce DAİŞ’li ailenin olduğuna dikkat çekti. Hol ve Roj kamplarında 50’den fazla ülkeden insan bulunduğunu belirten Îbrahîm, kendi vatandaşlarını geri almaya razı olan ülkelerin genellikle sadece çocukları istediğini ifade etti. Özerk Yönetimin bu durumu kabul etmediğini aktaran Îbrahîm, Türkiye’nin bölgeye yönelik saldırılarının DAİŞ’i desteklediğini ve uluslararası bir terör tehdidi olarak örgütlenmesine olanak sağladığını dile getirdi.
Xalid Îbrahîm, DAİŞ’in zihniyetini taşıyanların sorununun uluslararası bir sorun olduğunu belirterek, Kuzey ve Doğu Suriye halkının, özellikle bu savaşta bedel ödeyen ailelerin tepkilerinin arttığını ve çocuklarının kanının yerde kalmasını kabul etmediklerini söyledi. Teslim edilen ya da geri dönenlerin yargılanmasını istediklerini dile getiren Îbrahîm, bu sorunun uluslararası toplumla birlikte çözülmesi gerektiğini ifade etti.