
Bir araştırma, sıkça tercih edilen tek kullanımlık karton bardakların sağlık riskleri taşıdığını ortaya koydu. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karton bardakların içerdiği plastik parçacıklarının ve zararlı iyonların sıvılara geçerek sağlığa zarar verebileceğini belirtti.
Karton bardaklar, pratik ve uygun fiyatlı olmaları nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Ancak içerdikleri plastik ve kimyasallar, özellikle sıcak içeceklerle temas ettiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Prof. Dr. Göral, karton bardakların iç yüzeyinin polietilen plastik ile kaplanması durumunda, sıcak suya maruz kaldıklarında plastik ve kimyasalların sıvıya geçtiğini belirtti. Bu zararlı etkilerin sıcaklık ve kullanım süresi arttıkça daha da arttığına dikkat çekti.
Araştırmalar, karton bardakların içerdikleri sıvılara florür, klorür, nitrat ve sülfat gibi iyonlar ile kurşun, krom, kadmiyum ve arsenik gibi toksik ağır metallerin geçtiğini gösterdi. Bu nedenle Prof. Dr. Göral, cam bardak ve porselen fincanların tercih edilmesini önerdi. Eğer karton bardak kullanılacaksa, kaliteli ve zararlı kimyasallar içermeyen seçeneklerin sadece nadir durumlar için tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
2019 yılında dünya genelinde çay, kahve ve diğer içecekler için üretilen karton bardak sayısının 264 milyarı bulduğu belirlendi. Ancak bu karton bardakların çevre ve sağlık açısından riskli olduğu unutulmamalıdır. Sağlıklı ve çevre dostu alternatiflere yönelmek son derece önemlidir.