
Ortadoğu’da gerilim artmaya devam ederken, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Kızıldeniz’de gerçekleşen bir operasyon hakkında bir paylaşım yaptı. CENTCOM’un X sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Eisenhower uçak gemisi ve “USS Laboon” adlı savaş gemisinden kalkan uçaklar, Husiler tarafından atılan 12 tek yönlü insansız hava aracı (İHA), 3 balistik füze ve 2 seyir füzesini etkisiz hale getirdi. Operasyon yaklaşık 10 saat sürdü ve bölgedeki gemilere zarar verilmediği ve yaralanan olmadığı belirtildi.
Bu operasyon öncesinde, Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, 14 Kasım’da yaptığı bir televizyon konuşmasında, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz’de İsrail gemilerini hedef alabileceklerini tehdit etmişti. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım’da yaptığı bir açıklamada, İsrail bandıralı gemilere saldıracaklarını duyurmuştu. Bu tehditlerin ardından Husiler, Babu’l Mendeb Boğazı’nda İsrail gemilerine yönelik İHA ve füze saldırıları düzenlemişti.
Bu olaylar sonucunda, İsrailli denizcilik şirketi ZIM, Umman Denizi ve Kızıldeniz’deki güvenlik durumunu gerekçe göstererek Süveyş Kanalı’nı kullanmayacaklarını duyurmuştu. Ayrıca, Husilerin eylemleri nedeniyle birçok gemicilik şirketi de Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı almıştı.
Pentagon, 6 Aralık’ta Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası bir Deniz Görev Gücü kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmişti. Sonunda, 18 Aralık’ta çok uluslu bir misyon olan “Refah Muhafızı Operasyonu”nun oluşturulduğu duyuruldu.
Husi lideri Abdülmelik el-Husi ise bu duruma tepki olarak, Amerika’nın gerilimi tırmandırmaya yönelik eğilimlerine ve Yemen’i hedef almasına karşı sessiz kalmayacaklarını belirtti. Ayrıca, ABD’yi Kızıldeniz’i askerileştirmeye çalışmakla suçladı.
Bu olaylar, bölgedeki gerilimi artırırken, uluslararası toplumun dikkatini Yemen’deki duruma çekti. CENTCOM’un yaptığı operasyon, Husilere karşı bir mesaj olarak değerlendirilebilir ve bölgedeki güvenliği sağlama çabalarına bir katkı olarak görülebilir.