
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, “Devlette Devamlılığın Yargısal Esası: Cezasızlık” başlıklı panel düzenledi. Panelde yakınları faili meçhul bir şekilde kaybedilenlerin yakınları yer aldı. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, “Cezasızlık politikası ve cezasızlığın türleri” başlığıyla bir sunum yaptı. Ayrıca, Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar ve Lice Katliamı’nda yakınlarını kaybeden Lice Adalet Arıyor Platformu Sözcüsü Şiyar Kaymaz da konuşma yaptı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İHD Amed Şubesi Yöneticisi Yakup Güven, Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne Kürtlere yönelik süren katliamlara değindi ve bu olayların cezasızlıkla sonuçlandığını belirtti.
Yalçındağ, sunumunda Kemal Kurkut, Medeni Yıldırım ve Ceylan Önkol cinayetlerini örnek göstererek, “Faillerin açık olduğu dosyalarda dahi cezasızlıkla karşılaşıldığını” ifade etti. Yalçındağ, ikili bir hukuk sistemi olduğunu vurgulayarak, insanların sanal medyada bir paylaşım yapmaları nedeniyle tutuklanıp cezalandırıldığını ancak katliamlar ve faili meçhul cinayetlerde cezasızlık yoluna gidildiğini söyledi. Bu durumun hukuka olan güveni sarsdığını belirten Yalçındağ, insanların başlarına bir şey geldiğinde başvuracakları bir mekanizmanın olmadığı düşüncesinin yayıldığını ifade etti. Yalçındağ, Uğur Kaymaz’ın mezarının tahrip edildiğini hatırlatarak, öldürmekle kalmadığını, mezarda bile bir ırkçılığın devam ettiğini söyledi. Yalçındağ, iç hukuktan ziyade uluslararası mahkemelerin sonuçlarının önemli olduğunu belirterek, “İnsan hakları savunuculuğu, hiçbir zaman geri adım atmayan bir hakikat varlığıdır” dedi. Yalçındağ, cezasızlıkla mücadelenin gelecek nesillere yön vermede önemli olduğunu vurguladı.
Cihan Sincar, Mehmet Sincar Davası hakkında bir sunum yaptı ve eşinin Alaattin Kanat ve diğer JİTEM ile Hizbullah tetikçileri tarafından takip edilerek iki farklı silahla öldürüldüğünü söyledi. Sincar, cinayetlerin sistemi koruma adına açığa çıkarılmadığını ifade etti ve “Değerlerimize sahip çıkacağız ve bunun için mücadele edeceğiz” dedi.
Şiyar Kaymaz, Lice Katliamı’nı hatırlatarak, o dönemde çocuk olduğunu ve yaşananların kendisi gibi tüm çocuklarda ciddi travmalar yarattığını belirtti. Kaymaz, Lice Adalet Arıyor Platformu’nun kurulmasından sonra diğer katliamlardan haberdar olduklarını söyledi ve “Mücadeleden vazgeçmedik ve failleri hesap vermeye zorladık” dedi.
Panel, “Davadaki hukuki çarpıklıklar” ve “Cezasızlığa karşı hukuki yol ve yöntem arayışları” başlıklarıyla devam edecek.