
Fransız medyasının bir diplomatik kaynağa dayandırdığı habere göre, Fransa, Nijer’deki büyükelçiliğini normal şekilde çalışamaması nedeniyle kapatma kararı aldı. Habere göre, Nijer’deki Fransız karşıtlığının artması diplomatik misyonun normal işleyişini engelliyor. Fransa’nın bu durum karşısında elçiliği kapatma kararı aldığı ve yerel personelin işten çıkarıldığı ve tazminatlarının ödendiği ifade ediliyor.
Ayrıca, Nijer’deki son Fransız askeri birliği de geri çekiliyor. Terörle mücadele kapsamında görev yapan son Fransız askeri personeli, Ekim ayında başlayan geri çekilme süreciyle birlikte ülkeden ayrılacak. Fransız ordusunun Nijer’deki varlığı, 2012 yılından bu yana bir dizi askeri işbirliği anlaşmasıyla yönetiliyordu. Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, Fransız ordusunun Mali’den çekilmesinin ardından Nijer’in batısına ek bir birlik konuşlandırılmasını istemişti.
Nijer ordusu, Devlet Başkanı Muhammed Bazum’un görevden alındığını duyurmuş ve bir Ulusal Anavatan Savunma Konseyi kurulmuştu. İsyancılar Fransız Büyükelçisi’nin sınır dışı edilmesini talep etmiş ve Fransa ile yapılan askeri anlaşmaların feshedildiğini duyurarak Fransa’nın askerlerini geri çekmesini istemişti. Fransa ise sadece Nijer’in meşru makamlarının taleplerini kabul edeceğini belirtmesine rağmen Büyükelçisini geri çağırmaya karar vermişti.
Fransız ordusuna bağlı birlikler, geri çekilme süreciyle birlikte Tillaberi bölgesindeki bir askeri kampı Nijer ordusunun kontrolüne devretti. Nijer Silahlı Kuvvetleri tarafından Fransız birliklerinin geri çekilmesinin tamamlanacağı tarih olarak 22 Aralık açıklandı. Eski bir Fransız sömürgesi olan Nijer, Sahel bölgesindeki son Batılı müttefiklerden biri olarak görülüyordu ve aynı zamanda Fransa’nın uranyum rezervlerine bağımlı olduğu bir ülkeydi.