
Kurye Hakları Derneği, 2023 Motokurye Ölümleri Raporunu yayınladı ve raporda, 2022’de 58 motokuryenin hayatını kaybettiği, bu sayının 2023’te 68’e yükseldiği belirtildi. Raporda, artan ölüm sayısının sektörde iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili ciddi sorunların devam ettiğini gösterdiği ifade edildi.
Raporda, ölen kuryelerin ne zaman, nerede, kaç yaşında, hangi aylarda, mevsimlerde ve hangi firmalarda çalıştığı gibi bilgiler de yer aldı. Bu verilere göre, ölen kuryelerin büyük bir kısmının 19-28 yaş aralığında olduğu görüldü. İş cinayetinde yaşamını yitirenler arasında 3 çocuk (2’si 15 yaşında), 35 kişi 19-28 yaş aralığında, 22 kişi 29-50 yaş aralığında ve 3 kişi 51-63 yaş aralığında yer aldı. Kurye Hakları Derneği, bu verilerin dikkate alındığında, üniversite öğrenimi yaşında olan gençlerin (19-28 yaş aralığı) durumunun önemli bir nokta olduğunu belirtti.
Raporda, iş cinayetlerinin gerçekleştiği firmalar da listelendi. Trendyol’da 7, Fiyuu Tıkla Gelsin’de 6, Yemek Sepeti’nde 8, Getir’de 3, Vigo’da 2, Paket Taksi’de 2, Dominos’ta 1, Paketle’de 1 ve Evrak’ta 3 kuryenin hayatını kaybettiği belirtildi. Ölen 2 kuryenin hangi firmada çalıştığı ise bilinmiyor. Restoran kuryeleri 33, esnaf kuryeleri ise 33 kişiyi oluşturuyor.
Raporda, en az 26 ilde motokuryelerin öldüğü, 68 kuryeden 23’ünün İstanbul’da hayatını kaybettiği ifade edildi. İş cinayetlerinde uzun çalışma saatleri, zorlu hava koşullarında çalışma, yetersiz ve kalitesiz ekipman eksikliği, hız temelli prim sistemi, paket başı ödeme ve düşük ücret gibi faktörler öne çıktı. Raporda ayrıca en az 5 mülteci motokuryenin de öldüğü tespit edildi. Motokuryelerin en çok kış (Aralık, Ocak, Şubat) ve sonbahar aylarında (Eylül, Ekim, Kasım) hayatını kaybettiği belirtildi.