
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Genel Tebliğler, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kasım ayında duyurulan yeniden değerleme oranı doğrultusunda 2024 yılında uygulanacak vergi, harç ve diğer maktu tutarları içermektedir. Gelir Vergisi Kanunu, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu, Harçlar Kanunu ve Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu ile ilgili düzenlemeler Resmi Gazete’nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
2024 yılından itibaren geçerli olacak olan Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan maktu had ve tutarlar yeniden değerleme oranında artırıldı. Yeni tarife ile birlikte gelir vergisi dilimleri de değişti. Örneğin, ilk dilim 70 bin liradan 110 bin liraya, ikinci dilim 150 bin liradan 230 bin liraya yükseltildi. Ücret geliri elde edenlerde ise üçüncü dilim 550 bin liradan 870 bin liraya çıkarıldı. Bu değişikliklerle birlikte vergi ödemeleri daha düşük gelir dilimlerinden başlayarak artacak.
Asgari ücrette yapılan artış, gelir vergisi ve damga vergisi istisnalarını da etkiledi ve vergi yükünü azalttı. Asgari ücretin vergi dışı olması nedeniyle tüm ücretliler, 2024 yılında belirli bir gelir tutarına kadar vergi ödemeyecek. Yemek ve yol parası istisna tutarları da artırıldı.
Gelir vergisi mükelleflerinin faydalandığı istisna ve indirim tutarları da yeniden değerleme oranında artırıldı. Kira gelirlerindeki istisna tutarı, değer artış kazançlarındaki istisna tutarı, arızi kazançlar için uygulanan istisna tutarı ve beyanname verme sınırı gibi birçok tutar yükseltildi.
Binek otomobillere ilişkin gider olarak indirim konusu yapılabilecek tutarlar da artırıldı. Engellilerin yararlandığı vergi indirimleri ve istisnaları da artırıldı.
Veraset ve İntikal Vergisi istisna tutarları da artırıldı ve vergi tarifesi güncellendi. Motorlu Taşıtlar Vergisi, pasaport harçları, ehliyet harçları ve cep telefonu vergileri de artırıldı.
Bu düzenlemelerle birlikte 2024 yılında vergi, harç ve diğer maktu tutarlar yeniden belirlenmiş ve yürürlüğe girmiştir.